Névjegy

Tóth Balázs vagyok. Gyermekkorom óta nagyon vonz a keleti kultúra. Több sportág kipróbálása után, 2002. decemberében kezdtem el kendózni, a Szegedi Kendó Egyesületben. Tizenegy éves voltam ekkor. Ami nagyon magával ragadott, az a szamuráj kard, a páncél, és a kendós mozgás szépsége volt. Középiskolába jártam, amikor hihetetlen erősen vonzott már az egyre magasabb teljesítmények elérése, és a versenyzés. 2007-ben egy szerencsés találkozás után Terunuma Naoki barátom családja meghívott magukhoz Japánba, ekkor láthattam először a kendó hazáját és magával ragadott a japán dójók szellemisége, hangulata, varázsa. Meghatározó élmény volt továbbá a Kokushikan egyetem Magyarországra látogató delegációival is minden találkozásom. Röviden összefoglalva a fenti élményeim hatására döntöttem úgy, hogy az egész életemet a kendónak áldozom. Külön köszönetet szeretnék mondani Abe Tetsushinak, hogy mindenben támogatott, és támogat most is.

Miután leérettségiztem, a Testnevelési Egyetem (TF) testnevelő-edző szakára jelentkeztem, hogy egy cserekapcsolat révén kijuthassak a Kokushikan Egyetemre. Ez az álmom valóra vált 2012-ben. Tizenkét hónapon át tartó kemény Kokushikan-os edzések és az egyetemi tanulmányaim után amikor hazaértem, még mindig hiányérzet volt bennem: mind a kendó gyakorlása, mind a budó elmélet terén még nagyon sok felfedezni való területet hagytam Japánban.

2015-ben Japán Állami Ösztöndíjra jelentkeztem, amelynek köszönhetően kutatóként másfél évet töltöttem újra Tokióban a Kokuhsikan Egyetemen. Ujiie Michio 8.danos hanshi vezetésével kutattam a japán vívás elméletét és edzésmódszereinek hagyományait. Hazatérésem után sikerült visszatalálnom ahhoz a gyermeki rajongáshoz, amit egykor a kendó és a szamuráj filozófia iránt éreztem, és ennek köszönhetően versenyzőként is nagyon motivált vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az elmúlt másfél évben olyan neves mesterek, mint Ujiie Michio és Ota Masataka kitüntetettek figyelmükkel, és idejüket nem sajnálva sokat foglalkoztak velem. Sikerült betöltenem azt az űrt, amit előző, 2013-as hazajövetelem után éreztem. Úgy érzem, hogy azok az élmények, hatások, tapasztalások, elméleti ismeretek, és magyarként a japán emberekkel való sok éven át tartó együtt élés olyan tapasztalattá érlelődött bennem, hogy hiteles segítséget tudok nyújtani a budó és a kendó megismerésében.  Persze az útnak nincs vége… a tanulás igazán még csak most kezdődik. 🙂

Japán útjaim:

2007. nyár: Középiskolák: Ikubunkan, Obirin, Takanawa, Hachióji jissen, Kokushikan Egyetem

2008. nyár: Ikubunkan Középiskola

2010. nyár: Tókai Egyetem

2012. március – 2013.március: Kokushikan Egyetem

2015. június: 16. Kendó Világbajnokság

2016. április – 2017.augusztus: Kokushikan Egyetem

Főbb eredményeim:

Világbajnokság

2015. XVI. Kendó VB Tokió, Japán – Férfi csapat 3. hely

2012. XV. Kendó VB Novara, Olaszország – Férfi csapat 3. hely

2009. XIV. Kendó VB Sao Paolo, Brazília – Férfi csapat legjobb 8 között

Európa Bajnokság

2017. XXVIII. Kendó EB Budapest, Magyarország – Férfi csapat 3. hely

2013. XXV. Kendó EB Berlin, Németország – Férfi csapat 3. hely

2011. XXIV. Kendó EB Gdynia, Lengyelország – Férfi csapat 1. hely

Nemzetközi versenyek

2015. XXIV. ABKF Nakakura cup Brüsszel, Belgium – Férfi egyéni 1. hely

Országos versenyek

2015. Országos Egyéni Bajnokság – Férfi kat. 1. hely

Tóth Balázs

2017.szeptember 19.