Újra a Kokushikanon

A múlt héten úgy alakítottam a dolgaimat, hogy az edzésre is legyen időm. Természetes, hogy először a Kokushikanra látogattam el. Érdekes volt, mert nem telt el olyan sok idő azóta, hogy legutóbb jártam itt, ezért szinte olyan volt, mintha tegnap lett volna az utolsó edzés. A saját testemen tapasztalt érzések tükrében könnyebb leírni a különbséget az otthoni és az itteni kendó között. Szerintem az egyik legfontosabb a hangulat. A hangulat emelése és egymás bíztatása, valamint az összhang megteremtése.  

Irie, én, Muratomi

Volt még pár fontos dolog ami egyből feltűnt. Például az, hogy nem szakítják meg a vívás menetét (en wo kiranai), tehát folyamatos a jelenlét, és nincsen kihagyás, pihenés. A seme változatosabb használata is feltűnt.

A VB-re való készülés jegyében most kifejezetten a vívásokra figyelek ezen a nyáron. Azon belül is a gyors előkészítésre (tsukuri), amelynek a lábmunka az alapja. Igyekszem minél többfajta vívóval találkozni.

A felső képen tőlem jobbra látható fiatalembör Muratomi Seiki, aki japán keretválogatott. Vele edzettem végig a legutóbbi másfél évet. Irie Noboru-val  (tőlem balra) együtt ketten a segédedzői az egyetemi csapatnak. Sikerült mindkettejükkel nagyon jót vívni. Talán a legfontosabb tanulság és továbbfejlesztendő téma a második harmadik esetleg negyedik lehetőségből történő ipponszerzés, illetve a helyzeten belüli megtartás és indulás kérdése. Nagyon fontos úgy megtalálni az előfeszítettség helyzetét a kamaeban, hogy közben laza maradjon az ember, de mégis a megfelelő pillanatban tudjon robbanékonyan indulni. Ráadásul ha erre tudatosan próbál gondolatokkal figyelni az ember, akkor már elkésett…tehát fel van adva a lecke. Mindig csak önmagamat ismétlem: bele kell menni a tapasztalásba, és merni kell hibázni…ja…és nem szabad rohanni a tsubazeriaiban lehetőséget adva a támadásra… 🙂

 

Yano Hiroyukival

A következő héten újabb helyekre fogok ellátogatni. Ha minden jól megy elmegyek Gajdátsy Gáborhoz Yokohamába, valamint egy másik dódzsóba ahol Toyomura hanshival lehet vívni. 

A mindennapok is jól zajlanak, intézgetjük az ügyeinket és gondolkozunk a jövőn. Minden halad szépen lassan :). 

Magyar méz is van… 😀

Magyar akácméz 😀